Varning för bedrägerier vid skatteåterbäring.
5 min lästid
Artikel

Varning för bedragare i samband med pensionsbeskedet

Publicerad: 2021-01-20

Senast ändrad: 2023-10-13

Från och med mitten av januari börjar Pensionsmyndigheten skicka ut de orange kuverten gällande årsbeskedet för den allmänna pensionen, antingen per post eller till din digitala brevlåda. Först ut är pensionärer som får besked om sin pension för det kommande året. I samband med årsbesked passar bedragare på att utge sig för att vara Pensionsmyndigheten i syfte att lura privatpersoner.

Bedragare är skickliga på att utnyttja omvärldens situationer och händelser som är aktuella för att försöka lura till sig dina privata uppgifter, och i förlängningen dina besparingar och tillgångar.

Det är viktigt att tänka på att Pensionsmyndigheten i sig aldrig tar kontakt med någon för att erbjuda hjälp med det orangea kuvertet. Denna eventuella hjälp kan bara fås om du själv tar kontakt med myndigheten och ber om den.

Blir du uppringd av någon som utger sig för att erbjuda investeringar i olika fonder så ska du direkt lägga på luren. Seriösa företag erbjuder sällan fondhjälp över telefon.

Även om någon ringer och säger sig vara från pensionsmyndigheten, eller på uppdrag av pensionsmyndigheten så ska du aldrig lämna ut privata uppgifter över telefon.

Det är viktigt att ha ett kritiskt tänkande när någon tar kontakt med dig för att erbjuda hjälp och ber om privata uppgifter. Myndigheter och seriösa företag ber aldrig om privata uppgifter över telefon, e-post eller genom oannonserade besök i ditt hem.

Att tänka på för att undvika att bli lurad

  • Lämna aldrig ifrån privata uppgifter via telefon eller e-post/länkar.
  • Ta inte emot hjälp med de orange kuverteten från någon som tar kontakt med dig – Pensionsmyndigheten erbjuder bara hjälp om du själv ber om det.
  • Logga aldrig in med ditt Bank-ID på uppmaning från någon som tar kontakt med dig.
  • Ringer någon som uppger sig vara från Pensionsmyndigheten så lägger du på. Ta sedan själv kontakt via Pensionsmyndighetens kundservice för att se om det stämmer.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket