Länsförsäkringar varnar för bluff-sms .

Bedragare på Whatsapp

WhatsApp är en app där du kan prata med andra genom text, bild och videosamtal. Som på alla sociala medier så finns det bedragare som luras – här berättar vi om de vanligaste sätten bedragare använder sig av.

Publicerad: 2023-02-10

Senast ändrad: 2023-10-05

Som på alla sociala medier så finns det bedragare som luras på WhatsApp – här berättar vi om de vanligaste sätten bedragare använder sig av.

Bedrägeri på WhatsApp
  1. Bedragaren kapar ditt konto

Ett mycket vanligt sätt för bedragare på WhatsApp är att kapa ett konto genom att lura till sig en kod som behövs för att verifiera kontot. Det kan gå till så här:

  • Bedragaren kontaktar dig och låtsas vara någon du känner.
  • Bedragaren ljuger och säger att hen har råkat skicka sin kod för verifiering till dig, av misstag.
  • Bedragaren lurar dig att ge ut koden. När bedragaren skriver in koden i sin egen telefon får hen tillgång till ditt WhatsApp-konto och alla dina kontakter.
Bedrägerier i meddelanden på WhatsApp

Bedragaren lockar med falska erbjudanden

Andra sätt för bedragare att lura till sig privata uppgifter på WhatsApp är genom fantastiska erbjudanden eller vinster. Det kan gå till så här:

Du får ett meddelande som säger att du har vunnit ett pris eller att det finns ett ”fantastiskt bra erbjudande”. Bedragaren skriver att du ska klicka på en länk för att få vinsten eller erbjudandet. När du klickar på länken hamnar du på en falsk webbsida. Där står det att du ska fylla i dina privata uppgifter. När du fyller i uppgifterna hamnar de hos bedragaren. Du får aldrig någon vinst eller något erbjudande.

Bedragare lurar på WhatsApp

Falska röstmeddelanden kan ge din telefon virus

Ett annat sätt som bedragare luras på är genom falska röstmeddelanden. När du får ett röstmeddelande finns det en knapp som du ska trycka på för att lyssna på meddelandet. Det finns det också i röstmeddelanden från bedragare. Men när du klickar på knappen för att lyssna så laddas det i stället ner en skadlig kod till telefonen. Klicka aldrig på några länkar i meddelanden.

Bedragare luras genom uppdatering på WhatsApp

”Uppgradera till Guld”

Bedragare kan även luras genom att locka med en uppgradering av appen, till WhatsApp Guld. Bedragaren säger att uppgraderingen ger tillgång till funktioner och tjänster, som egentligen inte finns. Du får ett meddelande med en länk som du ska klicka på. När du klickar på länken kommer du till en falsk webbsida som laddar ner skadlig kod till telefonen. WhatsApp skickar aldrig ut uppdateringar via meddelanden. Det finns antivirusprogram som kan hjälpa dig att få bort den skadliga koden om du har blivit drabbad.

Yngre utsätts för bedragare på WhatsApp

Barn och unga

Barn och unga personer blir ofta lurade att besöka porrsidor. Det kan gå till så att bedragare låtsas vara någon den unga känner. Bedragaren skickar ett meddelande där det står att hen har ett nytt nummer och att den unga ska lägga till personen. Men så fort den unga klickar på det nya numret skickas hen till porrsidor. Det är väldigt viktigt att vuxna pratar med sina barn om riskerna med WhatsApp och andra sociala medier. Till exempel att barnet aldrig ska skicka bilder på sig själv eller någon annan eller dela med sig av privat information till någon som barnet inte känner väl eller har träffat.

Var uppmärksam på det här för att skydda dig:

  • Felstavningar och fel i grammatik.
  • Om någon vill att du ska klicka på en länk.
  • Om någon vill att du ska dela med dig av privata uppgifter.
  • Om någon vill att du ska dela vidare ett meddelande.
  • Om du får ett meddelande om att uppgradera WhatsApp.
  • Om någon vill att du ska betala för WhatsApp på något sätt. WhatsApp är gratis.

Läs mer på WhatsApp om säkerhet:

https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/staying-safe-on-whatsapp/

https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/account-security-tips/

https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/hoax-messages/