Många människor använder Facebook. Därför är det också stor risk att drabbas av bedrägerier där. Här är tips för att skydda dig.
Publicerad: 2023-02-10
Senast ändrad: 2024-08-26
Facebook är den kanal där användare utsätts för flest bedrägerier. Det är inte konstigt, över 2 miljarder människor världen över har ett konto på Facebook. Det lockar till sig många bedragare.
Bedragare använder sig ofta av mejl för att luras. De skickar ut falska mejl till personer med konton på Facebook.
Mejlet ser ut att komma från Facebook. Eftersom mejlet ser äkta ut är det svårt att förstå att det är ett bedrägeri. I mejlet står det att du ska logga in på Facebook via en länk. Det kan till exempel handla om att du ska åtgärda en ”säkerhetslucka” eller verifiera ditt konto. När du klickar på länken och loggar in så får bedragarna tillgång till ditt konto, dina bilder, privata uppgifter och vänlista.
När bedragarna har tillgång till ditt konto och dina privata uppgifter kan de utsätta dig för utpressning. De kan också använda uppgifterna till så kallad ID-kapning eller för att kontakta dina vänner och be om pengar genom att låtsas vara du. Identitetsintrång (ID-kapning) är när någon använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila Bank-id för att till exempel beställa varor eller ta lån i ditt namn.
Bedragare som har kapat ditt konto kan även tipsa dina vänner att göra investeringar i Bitcoin eller annan kryptovaluta. De låtsas vara du och skriver om fantastiska möjligheter. Egentligen är det ett investeringsbedrägeri.
Du kan även bli erbjuden gratis saker eller att få vara med i olika tävlingar. För att ta del av dessa möjligheter ska du logga in med ditt Facebookkonto via en falsk webbsida, där dina privata uppgifter sedan kapas av bedragare.
Sociala medier består till stor del av videor som användare gör och delar. När en video blir populär kallas det för att den blir viral. Den sprids då till massor av människor. Det är ofta videor som är roliga eller som innehåller ny kunskap om något. För bedragare är virala videor perfekta lockbeten.
Bedrägeriet kan gå till så här: Du klickar på en video och får upp ett meddelande om att datorns videospelare behöver uppdateras för att du ska kunna titta på videon. När du klickar hem uppdateringen installeras en infekterad fil med virus på datorn.
Facebook och många andra sociala medier använder GPS-teknik för att spåra var du är. Tekniken används till exempel när du checkar in någonstans och delar det i ditt flöde. Så kallad geo-stalking innebär att kriminella kan följa hur du rör dig och förfölja dig. På detta sätt kan kriminella exempelvis se när du inte är hemma och då passa på att göra ett inbrott i ditt hem. Stäng av platstjänster för Facebook (och andra appar) i Inställningar på din telefon och uppdatera dina sekretessinställningar för att inte drabbas av geo-stalking.
Ett annat vanligt bedrägeri på Facebook sker genom appen Messenger. Det kan gå till så här:
Du får ett privat meddelande som ser ut att komma från en vän. Meddelandet innehåller en länk och en ungerfärlig fråga: ”Är detta du LOL?”. Egentligen är meddelandet från en bedragare som försöker locka dig att klicka på länken. Denna länk är oftast ett virus eller ett program som kapar din webbläsare.
Genom romansbedrägerier blir personer lurade på både pengar och kärlek. Det kan skapa stort psykiskt lidande. Det finns många romansbedragare på Instagram. Det kan börja med att du blir kontaktad av en person som skriver att hen är läkare, militär, brandman eller har något annat yrke som skapar förtroende. Bedragaren är väldigt charmig och får dig att känna dig utvald. Hen ger dig mycket kärlek. Dessa bedragare är tålmodiga. De kan ha kontakt med personer i många veckor, månader eller år. När bedragaren har fått ditt förtroende ber hen om pengar på något sätt. Det kan vara pengar till en biljett för att åka och träffa dig, eller så kan något oväntat ha hänt som bedragaren behöver pengar till. Bedragaren lovar alltid att hen ska betala tillbaka pengarna när ni träffas eller genom en överföring dagen efter. När du väl har fört över pengarna försvinner bedragaren och går inte att få kontakt med längre. Betala aldrig pengar till personer du aldrig har träffat eller känner väl, oavsett vad personen säger att hen ska använda pengarna till.