Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Artikel

Många bedrägeriförsök i samband med vaccinering

Publicerad: 2021-03-09

Senast ändrad: 2023-07-07

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök där de har blivit uppringda av personer som uppgett att de kommer från sjukvården eller från 1177 Vårdguiden. Det är viktigt att aldrig lämna ut sina bankuppgifter eller sin e-legitimation, som exempelvis bank-id.

Runt om i landet har regionerna startat vaccineringen mot covid-19. Alla i Sverige som är 18 år och äldre har fått eller kommer att erbjudas vaccin. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att de som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccin först. Den tydligaste riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i covid-19 är hög ålder och det är med den utgångspunkten som Folkhälsomyndigheten rekommenderat regioner och kommuner att prioritera vaccinering i olika faser.

Exakt hur processen för vaccinering ser ut, hur personer blir kallade och i vilka faser som regionerna just nu är i, varierar. Därför är det viktigt att ta reda på hur det ser ut i respektive region.

I samband med att vaccineringen har påbörjats har även bedragare sett möjligheter. Enligt Polisen har antalet anmälningar av vaccinationsbedrägerier ökat med 60 procent under februari jämfört med januari. Ungefär 95 procent av de som utsatts hittills är 65 år eller äldre.

Tillvägagångssätten som bedragarna använder varierar. I många fall har en person ringt upp och sagt att de representerar sjukvården. De kan uppge att de kommer från vårdcentralen, Folkhälsomyndigheten, 1177 eller hemsjukvården. I vissa fall har de till och med gjort hembesök. De vill ofta att offren ska bekräfta sin identitet genom att använda sin bankdosa eller bank-id. I en del fall har de skickat sms där personer uppmanats att via en länk gå till en webbplats för att där logga in med bank-id.

Gemensamt för regionerna är att de aldrig ringer upp en enskild person och begär att de ska identifiera sig med bank-id. Om man i ett telefonsamtal blir uppmanad att använda en e-legitimation för identifiering ska man lägga på luren och kontakta polisen, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 på Inera.

Det enda tillfället som man kan bli uppringd av 1177 Vårdguiden är om man nyligen har varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att bli uppringd på nytt. Övrig kommunikation från 1177 Vårdguiden sker via sms eller e-post.

Viktigt att tänka på om någon sms:ar eller ringer och säger att de är från 1177 Vårdguiden eller någon annan vårdgivare:

  • 1177 Vårdguiden på telefon ber aldrig om identifiering med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19
  • 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Om du drabbas

Kontakta din bank direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri. Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet. Ring 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om det inte är akut.

Hjälp till att sprida denna viktiga information

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket
Gör skillnad - Dela din berättelse!
Hjälp oss bekämpa den växande digitala brottsligheten. Gör skillnad och lämna ditt tips till oss. Tillsammans kan vi informera om pågående brottstrender och stoppa bovarna innan de slår till.