Varning för bluff-sms i Skatteverkets namn.
2022-06-03, 13:06

Varning för spionprogrammet FluBot

Just nu så blir många mobiltelefoner infekterade av viruset FluBot, detta virus har funnits ett tag men är nu tillbaka med kraft.

Det kan vara rena phishing-sms som riktar sig till iPhone-användare och för Android-användare är det fortsatt en stor risk att ladda ned appar från sms-länkar.

Spionprogramvaran 'FluBot' kan installeras exempelvis när ett offer får ett textmeddelande via sms med uppmaning om att installera en app på grund av någon orsak ex. "missad paketleverans" eller ”är det du på bilden”.

Spårningsappen som laddas ner är ett spionprogram som stjäl lösenord och annan känslig information, den kommer också att komma åt kontaktinformation och skicka ut ytterligare textmeddelanden, vilket innebär att spionprogramvaran sprids ytterligare.

Om du har Android och är osäker om du drabbats så kan du kontrollera förbrukningen av sms alternativt att mejlen beter sig underligt. Tänk på att även du som iPhone-användare måste vara noga med att inte lämna ut personlig information.

Rekommendationer:

- Klicka inte på länken.

- Installera inga appar om du blir uppmanad via textmeddelanden.

- Var extra vaksam på de meddelande du får, använd inte länken i bedrägerimeddelandet.

- Radera meddelandet.

Om du redan har klickat och laddat ner appen:

Spionprogrammet måste städas bort från enheten. och innan det görs se till att stänga av internetuppkopplingen för telefonen.

Är det en företagsmobil bör du kolla med IT-avdelningen först hur enheten ska hanteras, men skriv inte in några lösenord eller logga in på tjänster eller konton via enheten förrän den är städad.

Städningen genomförs med följande steg:

- Genomför en fabriksåterställning av enheten.

- Ska du ställa in enheten efter återställningen genom att återställa från en säkerhetskopia bör du inte återställa från säkerhetskopior som skapats efter att du laddat ner appen. Enheten riskerar då åter att infekteras.

- Byt lösenord till konton som du loggat in på efter att din enhets infekterats

Varningar samordnas genom Digitala Varningsgruppen , ett nätverk för att minska risken för digitala brott.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade: