Varning för "Svarta månaden": Så skyddar du dig.
2021-04-09, 11:07

1177 varnar för ökade vaccinationsbedrägerier

Flera personer har utsatts för bedrägeriförsök i samband med pågående vaccinering. De har blivit uppringda av personer som utgett sig för att ringa från sjukvården eller 1177 Vårdguiden.

Regionerna runt om i landet har startat vaccineringen mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar regioner och kommuner att prioritera vaccinering i olika faser där bland annat riskgrupper och äldre vaccineras först. Alla i Sverige som är 18 år kommer att erbjudas vaccin.

I samband med att vaccineringen påbörjats har bedragare sett möjligheter att utnyttja situationen. Enligt Polisen har antalet anmälningar av vaccinationsbedrägerier ökat med 60% under februari jämfört med januari. Ungefär 95% av de som utsatts hittills är 65 år eller äldre.

Tillvägagångssätten som bedragarna använder varierar. I flera fall har bedragare ringt upp privatpersoner och sagt att de representerar sjukvården. Bedragarna kan även uppge att de kommer från vårdcentralen, Folkhälsomyndigheten, 1177 eller hemsjukvården. I vissa fall har de till och med gjort hembesök. De vill ofta att offren ska bekräfta sin identitet genom att använda sin bankdosa eller bank-ID. Det har även förekommit bedrägeriförsök via sms med uppmaningar om att via en länk gå till en webbplats för att där logga in med bank-ID.

Tänk på följade om du får samtal där avsändaren påstår sig komma från 1177 Vårdguiden eller någon annan vårdgivare:

  • 1177 Vårdguiden ringer aldrig upp och ber om identifiering med e-legitimation i samtal angående vaccination mot covid-19.
  • 1177 Vårdguiden ringer aldrig och ber om betalt via Swish.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Om du drabbas:

  • Kontakta din bank direkt om du tror att du blivit utsatt för bedrägeri.
  • Polisanmäl direkt.
  • Ring 112 vid pågående brott.
  • Ring 114 14 om det inte är akut.

Källor:
1177 Vårdguiden
Polisen

Varningar samordnas genom Digitala Varningsgruppen , ett nätverk för att minska risken för digitala brott.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade: