Varning för falska leverans sms.

Tips och råd till äldre

Bedrägerier och brott mot äldre har ökat kraftigt under de senaste åren. För att du ska känna dig tryggare – i mobilen, hemtelefonen och hemmet har vi tagit fram tips och råd. Råden riktar sig till dig som äldre och dig som anhörig som vill hjälpa nära och kära.
Fakta om bedrägerier mot äldre
- Visste du att..? Antalet bedrägerier mot äldre har ökat med 131 procent jämfört med förra året enligt nypublicerad statistik från Brottsförebyggande rådet. Av 5 990 anmälda bedrägerier mellan januari och juli i år riktade sig 4 539 mot äldre. Det motsvarar 76 procent av det totala antalet – och en ökning med 131 procent jämfört med samma period förra året.
Ta med dig goda råd i vardagen – ladda ner lappar med tips
Vi har samlat våra tips och råd till äldre på lappar som kan fungera som vägledning i vardagen. Lapparna innehåller påminnelser om vad man bör tänka på för att bli säkrare och undvika att utsättas för brott. Dessa har funnits som stickers i begränsad upplaga, men finns nu även tillgängliga som pdf att ladda ner och skriva ut.
Var skeptisk mot telefonförsäljare
Seniorer är en tacksam målgrupp för bedragare vilket innebär att de är extra utsatta – speciellt när det gäller bedrägeriförsök via telefon. Det är viktigt att inte ge ut personuppgifter eller säga ja till avtal via telefon (oavsett hur trevlig säljaren än verkar). Påtala också att banker aldrig ringer upp sina kunder och ber om kontonummer eller inloggningsuppgifter till mobilbanken. Kom ihåg att vid minsta osäkerhet eller oro har du alltid rätt att lägga på.
Var kritisk mot bluff-sms och länkar
Bedragare kan även kontakta dig via sms eller mejl i syfte att lura dig på pengar, kapa dina konton eller stjäla personliga uppgifter. Att få och läsa ett ett bluff-sms eller mejl är inte farligt i sig – men undvik att agera på det som står, exempelvis klicka på länkar eller fylla i dina uppgifter. Var extra vaksam om ärendet verkar brådskande, då detta är ett av bedragarnas vanligaste knep.
Så pratar du om säkerhet med äldre
Att prata om säkerhet och utsatthet med seniorer är viktigt eftersom de utgör en grupp som är tacksamt mål för bedragare – men hur gör man det på ett sätt som inte känns mästrande eller får äldre att känna sig oförmögna att ta ansvar för sig själva? Vi guidar dig till hur du kan hjälpa dina anhöriga att genomskåda bedragarna. Länka vidare till denna färdiga artikeln:
Telefon
08-783 74 00

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 09:00-16:00
Fredagar: 10:00-16:00
Lunchstängt. 11:30–12:30

Chat

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 09:00-16:00
Fredagar: 10:00-16:00
Lunchstängt. 11:30–12:30

Mail
sakerhetskollen
@stoldskyddsforeningen.se

Kontakta oss via mail eller chatt.

Mailen och chatten är bemannad

under kontorstid.