Varning för falska leverans sms.
5 min lästid
Artikel
Så vet du om din mobiltelefon blivit hackad
Kraschar apparna på din Android ständigt? Konstiga samtalsloggar och kokhet iPhone som slukar batteri? Se upp - din telefon kan vara hackad! Skadlig kod, virus eller malware som tagit sig in i din mobiltelefon är tyvärr lätt att förväxla med tekniska buggar eller programvarufel. Lär dig känna igen symptomen du ska vara vaksam på.

Ny teknik. Å ena sidan: underbart.

Å andra sidan: en ständig kamp för att hänga med i utvecklingen, ha koll på vad du borde göra på säkerhetsfronten och kanske framför allt: hur. I dag spenderar vi allt större del av både arbetsdagen och fritiden på våra mobiltelefoner och därmed ökar vi även risken för att bli utsatta för mobila cyberattacker.

Efter tiotals år av flitiga PR-insatser från antivirustillverkarna använder de flesta av oss antivirus på våra datorer. Skyddet för våra mobila enheter? Tyvärr slarvas det fortfarande mer med det, trots att det är länge sedan telefonen transformerats från något du bara ringer med till att bli en avancerad dator - om än i fickformat.

Och den mobila transformationen är inte enbart av godo.

Parallellt med att mängden olika operativsystem och mobiltelefontillverkare ökat har det i dag blivit allt svårare att som vanlig användare kunna säga vilka av din mobils beteenden som är normala eller inte. Följdfrågan blir naturligtvis: hur ska du då kunna veta vad du borde förstått att reagera på? Här nedan går vi igenom varningssignalerna du inte bör ignorera.

Lär dig känna igen symptomen du ska vara vaksam på.

Lär dig känna igen symptomen du ska vara vaksam på.


Hackad mobiltelefon? Symptomen som indikerar att du kan vara drabbad

Appar som kraschar eller beter sig konstigt

Hur vet man egentligen vad som är ett vanligt appbeteende och vad som inte är det? Att en app hänger sig och blir seg någon gång ibland betyder inte nödvändigtvis att det är läge att slå på stora trumman, men har du flera appar som plötsligt ständigt kraschar, begär uppdaterings- eller autenticeringstillstånd du inte riktigt förstår bör du vara på din vakt. Likaså om du märker på dataanvändningen att appar dragit orimliga mängder data. Det kan vara indikationer på att du fått skadlig kod installerad som ligger i bakgrunden och använder din data via olika appar.

Ett annat tecken på att allt inte är som det ska är om det plötsligt dyker upp nya appar på din enhet som du inte själv installerat. Har du en känsla av att något inte stämmer på mobilen så kan du börja med ett starta mobilen i så kallat felsäkert läge och se vilka appar som dyker upp. En del skadliga appar är nämligen osynliga när du använder mobilen normalt, har du haft otur och fått en dylik app installerad brukar den dock synas i felsäkert läge och du kan då avinstallera den från mobilen.

Exakt hur du kommer åt felsäkert läge varierar från mobil till mobil. För de flesta brukar det fungera att stänga av mobilen, sätta på den igen och i samband med att du startar den hålla i startknappen oavbrutet samtidigt som du också trycker på volymknappen för att höja volymen.

Din telefon blir kokhet

Är din telefon väldigt varm, nästan så att du bränner dig på den? Har du precis kört videomöte en och en halv timme eller avslutat ett långt samtal är det inte ovanligt att telefonen blir varmare, men om du nästan bränner dig på telefonen kan det vara en indikation på att något är fel. All skadlig kod i dag syftar inte nödvändigtvis till att stjäla dina personuppgifter, en del malware ”nöjer” sig till exempel med att utnyttja din mobiltelefons resurser för att utföra åtgärder i bakgrunden. Är din telefon alltid kokhet, trots att du inte själv använt den - ja, då är det definitivt läge att titta närmare på den.

Märkliga ”fynd” på telefonen

Konstiga samtalsloggar, sms du inte känner igen att du skickat eller nya dokument i arkivet kan vara tecken på att någon hackat din telefon. När internet och virusprogrammen fortfarande var unga betedde de sig lite mer tacksamt och lättupptäckt: lite som bråkiga tonåringar. De dök upp till exempel som dansande stjärnor på din skärm, en bildskärm som låste sig eller med konstiga ljud om virus. Parallellt med att även virus- och malwareprogrammen numera inträtt den aktningsvärde medelåldern förstår de tyvärr att numera föra en betydligt mer tillbakadragen och sofistikerad profil. Likt en piprökande herre slår sig den skadliga koden bekvämt ner i din mobil och betraktar och spionerar på dig genom pipröken istället.

Pipröken är dock svår att helt och hållet vädra ut, så genom att noga kontrollera tidskoder och föra lite logg för dig själv över vad du gör på mobilen ökar du också chansen att märka när det är läge att öppna fönstret och vädra ut giftångorna.

Blotta tanken på att någon annan har tillgång till din personliga sfär är givetvis otroligt obehaglig.

Blotta tanken på att någon annan har tillgång till din personliga sfär är givetvis otroligt obehaglig.

Popupfönster eller ändringar på din hemskärm

Malware kan också dölja sig bakom märkliga popupfönster på mobilen eller plötsliga ändringar av din hemskärm. Oväntade bokmärken till konstiga sajter som dyker upp är en annan indikation på att något är fel.

Ficklampan och mobilkameran

Tänder ficklampan sig själv nu som då? Går mobilkameran igång trots att du inte rört den? Det kan i värsta fall vara en indikation på att en hackare tagit över mobilkameran och nu spionerar på dig. Har hackaren tagit sig in kan han också stänga av lampan i kameran så att den inte längre lyser, trots att den är på.

Förfrågningar om att logga in

När hackern väl har tagit sig in i din mobil blir nästa logiska steg att försöka ta över dina inloggningar. Är du redan inloggad på dina vanliga mejlkonton, jobbverktyg och sociala medier när det plötsligt börjar dyka upp förfrågningar om att logga in eller uppge lösenord på nytt - se upp. Ofta är det förvisso helt legitima autenticeringsförfrågningar, men det kan också vara ett tecken på att någon därute väldigt gärna vill få dig att uppge dina lösenord. Så kallade app-i-appen-bedrägerier ökar dessvärre och även för den säkerhetsintresserade kan de vara svåra att omgående identifiera.


Få bort hackaren från din mobiltelefon - Säkerhetskollens steg-för-steg-guide


Misstänker du att du blivit hackad? Vänta då inte, utan agera direkt!

Blotta tanken på att någon annan har tillgång till din personliga sfär är givetvis otroligt obehaglig. Mitt upp i oron är det lätt att bli lamslagen, men lyckligt finns flera konkreta steg du kan ta för att säkra din telefon och ditt privatliv.

Misstänker du att du blivit hackad? Vänta då inte, utan agera direkt!

Misstänker du att du blivit hackad? Vänta då inte, utan agera direkt!

 1. Om du inte redan gjort det —installera ett pålitligt antivirusprogram för mobilen, och kör en grundläggande skanning. En del antivirusprogramvara behöver vara uppkopplad till internet under sökningen för att söka igenom din enhet mot en uppdaterad antivirusserver. Om det inte behövs för programmet, stäng av mobildata och wifi och sök igenom enheten offline.

 2. I de flesta fall kan du använda telefonen som vanligt när du skannar den för virus. Parallellt med att skanningen pågår, radera alla konstiga eller främmande appar du ser. Ta bort samtalsloggar, sms, bilder eller dokument som inte hör hemma på din mobil. Gör därefter en ny skanning med antivirusprogrammet.

 3. Om du fortfarande är orolig över telefonens beteende kan du göra en fabriksåterställning. Då återställas telefonen till det skick den var i när den var ny. All data, alla appar och alla inställningar på telefonen nollställs och försvinner så innan du gör det bör du vara medveten om att allt du har sparat på telefonen kommer att raderas.

 4. Byt omgående ditt lösenord till routern och ditt till wifi! Har du fått skadlig kod på mobilen finns även risk för att ditt nätverk är smittat, så innan du beger dig ut på internet igen är det läge att byta.

  Har du glömt lösenordet till routern eller är rädd för att hackaren tagit sig in i den kan du nollställa lösenordet. På de flesta routrar gör du det genom att peta in en hårnål eller ett gem in det lilla hålet där det står ”reset” eller liknande. Håll i minst 15 sekunder och vänta tills alla lampor på routern slocknat. Ifall att återställningen inte funkar på första försöket testar du att hålla längre: testa först med 30 sekunder eller 60 sekunder, och om det inte funkar så testar du med 90.

 5. Nu är routern nollställd och du kan logga in med det lösenord som står på den. Skriv in adressen till routern i webbläsaren (den brukar börja med 192.168.1.1…) och logga in med det användarnamn och lösenord som finns förtryckt på routern. När du är inloggad bör du genast byta lösenord för inloggning till routern.

 6. I inloggat läge på routern: gå till inställningarna för SSID, d.v.s. ditt wifi som du loggar in på. Byt lösenordet till ett långt och unikt. Passa gärna på att även se över namnet på ditt SSID och gör det mer anonymt så att det inte kan kopplas till dig eller den bredbandsleverantör du använder.

 7. Nu börjar du omgående se över och byta ut alla dina lösenord. Är du iPhoneanvändare utgör ditt iCloudkonto en viktig intrångsspärr, så börja med att säkra det kontot. För Androidanvändare utgör Googlekontot kopplat till Google Play motsvarande intrångsspärr.
  Se över i dina säkerhetsinställningar så att tvåstegsautenicering också är aktiverat. Kontrollera i mejlinställningarna att ingen mixtrat med din mejl och att inga mejl är programmerade att vidarebefordras till andra e-postadresser. Kasta ut alla tidigare betrodda enheter som kan ha haft tillgång till ditt konto.

 8. Säkra din ekonomi - logga in på ”Min bank-ID”-historik. Här kan du se exakt vilka inloggnar och signeringar du gjort med ditt mobila bank-ID, inklusive vilken IP-adress inloggningen eller signering är gjord från. Om du misstänker att din telefon varit utsatt för angrepp rekommenderar vi att för säkerhets skull spärra ditt nuvarande mobila bank-ID och istället beställa ett nytt. Om du känner dig trygg med att telefonen nu är rensad och ren är ett annat alternativ att du nöjer dig med att åtminstone byta kod till ditt mobila bank-ID.

 9. Kontrollera att inga andra obehöriga aktiviteter pågått bakom din rygg: logga in på Kivra för att se eventuella kreditupplysningar eller försök till adressändringar. Kontrollera din adress hos Skatteverket, Bolagsverket och övriga myndigheter.

 10. Bygg in sunda säkerhetsspärrar för framtiden: Ta för vana att alltid stänga av mobildata, bluetooth och wifi när du inte använder dem. Lämna inte onödiga dörrar öppna för intrång! Passa också på att se över dina inställningar hos din teleoperatör. Hos de flesta kan du t.ex. spärra ditt abonnemang från att ringa dyra betalnummer, ringa till utlandet och att köpa olika tilläggstjänster.

Sist, men inte minst: det finns tyvärr inget som heter 100% säkerhet. Det finns inte heller någon som kan garantera dig det, oavsett vilka lockande erbjudanden du får.

Genom att använda antivirus, sunt förnuft och lära dig mer om de appar och programvaror du använder ökar du dock möjligheterna för att upptäcka och eliminera hot - innan det är för sent.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket