Folksam varnar för sms bedrägeri.
5 min lästid
Artikel

Så skyddar du hemmet inför semestern

Publicerad: 2022-06-16

Senast ändrad: 2023-11-01

SÄKER PÅ SEMESTERN Förra sommaren begicks det 1569 lägenhetsinbrott om dagen under perioden juni - augusti. Och efter att pandemirestriktionerna upphävts är det extra många som längtar efter att ge sig ut och resa igen. Tyvärr har också inbrottstjuvarna järnkoll på detta och gör sig nu redo för en av årets mest lukrativa säsonger.

SSF-expertens bästa tips: Så skyddar du hemmet inför semestern

—Oavsett om du semestrar i Sverige eller utomlands är det viktigt att du ser över ditt hem inför semestern, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Enligt Nilsson är Grannsamverkan det tveklöst bästa sättet att stoppa tjuven.

Precis som namnet låter antyda handlar Grannsamverkan om att du tillsammans med dina grannar tar ett gemensamt ansvar för att titta till era bostäder i området, samt att ni är uppmärksamma på vilka som rör sig i ert bostadsområde.

Grannsamverkan är en trygghetshöjande insats som effektivt stoppar inbrottstjuvar.

Grannsamverkan.

Grannsamverkan. Viktigt och trygghetsskapande - oavsett om du bor i villa eller lägenhet. Foto: Jonas Jacobsson/Unsplash

— På SSF Stöldskyddsföreningen rekommenderar vi alla att starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde, säger Lina. Hon passar även på att punktera myten att Grannsamverkan, som många felaktigt tror, bara skulle vara något för villaområdet eller landsbygden.

—Tvärtom. Grannsamverkan fungerar lika bra, faktiskt till och med lite bättre, i flerbostadshus än i villa eller radhus. Inbrottsrisken minskar, samtidigt som ni ökar tryggheten bland er som är med.

Lina Nilsson, rådgivare på SSF. Foto: Jessica Clarén.

Lina Nilsson, rådgivare på SSF. Foto: Jessica Clarén.

Om man redan har grannsamverkan på plats då, vad kan man göra för att ytterligare minska risken för inbrott?

Certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar ger ett bra basskydd. För den som är bosatt på bottenvåningen och har fönster som är exponerade mot exempelvis gatumiljö eller annan tätbebyggelse är en stark rekommendation att utöver lås på fönstret också hålla fönstren stängda.

Att få komma hem till ett välstädat och rent hem efter några veckor utomlands är härligt. Många av oss gillar därför att göra en rejäl städning både inomhus och i trädgården innan vi åker iväg. Men ska du minska inbrottsrisken gäller det att tygla städivern.

— Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma, tipsar Lina.

Att skaffa timers till belysningen inomhus är ett annat konkret tips som försvårar för tjuven att bedöma om du är bortrest eller inte. Med en digital brevlåda minskas även risken för att posten hopar sig i lådan och avslöjar att hemmet står tomt. Eller för den delen att viktiga dokument blir stulna under dina semesterveckor i solen.

— Har du en lägenhetsdörr med brevinkast? Skaffa i så fall ett låsskydd till dörren för att omöjliggöra för obehöriga att titta in, uppmanar Lina. Låsskydd i form av en kåpa försvårar även för tjuven att försöka bryta upp låset inifrån.

Förvarar du dyrbara värdesaker hemma, till exempel smycken, arvegods eller antikviteter? Att försöka gömma undan dem från tjuven under madrassen eller i tvättkorgen är inte särskilt smart då det är ett klassiskt drag som lätt genomskådas. Låt istället installera ett säkerhetsskåp och förvara känsliga dokument, smycken såväl som dina saker med högt affektionsvärde i tryggt förvar.

Grannsamverkan pågår.

Grannsamverkan pågår. Med kontinuerligt spaning blir det lättare att hålla eventuella inkräktare i grannskapet under uppsyn. Foto: Rebecca Campbell/Unsplash


Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket