Varning för bedrägerier i deklarationstider.

Handla säkert på nätet

I den här texten får du tips om hur du kan handla säkrare på nätet med ditt kort och undvika att bli lurad.

Publicerad: 2023-01-25

Senast ändrad: 2023-10-13

Så kan bedragaren stjäla dina kortuppgifter

Eftersom vi handlar mer och mer på nätet så ökar även bedrägerier på nätet. Bedragare kan lura till sig dina kortuppgifter på flera olika sätt. Ett sätt är att bedragare hackar ett företag som har dina kortuppgifter sparade. Då hjälper det inte att du själv har ett virusskydd.

Bedragare kan också använda sig av falska webbsidor. Därför ska du bara skriva in dina kortuppgifter om du är helt säker på att du handlar från en äkta webbsida. Om du skriver in dina kortuppgifter på en falsk webbsida kan ditt kort användas till köp och betalningar som du själv inte gör. Du kan ta reda på om en webbsida är seriös och erbjuder säker betalning. Sök på webbadressen i din sökmotor på internet, så hittar du viktig information om webbsidan.

Nätfiske är när bedragaren luras genom att låtsas vara en seriös aktör

Ett vanligt bedrägeri är så kallat nätfiske. Bedragaren försöker då lura till sig dina privata uppgifter genom att låtsas vara någon annan. Du kan bli kontaktad via e-post, sms eller telefonsamtal. Bedragaren låtsas ofta vara från din bank, en myndighet eller ett seriöst företag. Bedragaren kan säga att dina konton håller på att bli kapade, och att du måste ge ut dina privata uppgifter för att få hjälp att skydda dina konton. Bedragaren kan också säga att du måste ge ut dina privata uppgifter för att kunna ta emot pengar på ditt konto. Men seriösa banker, myndigheter och företag ber aldrig om information som kan ge tillgång till dina privata konton.

Kontakta banken, myndigheten eller företaget själv om du blir kontaktad av någon och känner dig osäker på om det stämmer.

Så kan du skydda dina kort

Det är förstås viktigt att hålla reda på korten och inte släppa korten ifrån dig. Men det finns fler saker du kan göra för att skydda dina kortuppgifter på nätet.

Lås ditt kort för köp på nätet och köp utomlands

Genom att låsa ditt kort för köp på nätet och köp utomlands hindrar du bedragare från att använda ditt kort. Öppna bara kortet när du ska köpa något på nätet eller utomlands.

Säker betalning

De flesta seriösa företag erbjuder säker betalning. Säker betalning kan också heta 3D secure. Med säker betalning måste du alltid verifiera ditt köp med bank-ID eller en kod som du får via sms. Det betyder att det inte går att handla med dina kortuppgifter utan din mobil eller ditt bank-ID.

Ett eget kort för köp på nätet

Ett tips till dig som ofta handlar på nätet är att skaffa ett kort som du bara använder till just köp på nätet. Ha bara pengar på kortet när du faktiskt ska köpa något. De flesta banker erbjuder även ett slags lås på kortet. När låset är på går det inte att betala med kortet på nätet. Prata med din bank om vilken lösning de kan erbjuda dig.

Spärra kortet och polisanmäl

Om du ser att det har dragits pengar från ditt kort utan att du har handlat ska du genast spärra kortet och kontakta din bank. Du ska även anmäla till polisen.

Så håller du dina kort säkra:

  • Lås ditt kort för köp på nätet och köp utomlands
  • Dubbelkolla alltid webbsidan du ska handla från genom att söka på webbadressen i din sökmotor.
  • Spara inte dina kortuppgifter på betalningssidan.
  • Handla från sidor som erbjuder säker betalning, 3D secure.
  • Skaffa ett speciellt kort för köp på nätet. Ha inte alla pengar på det kortet.
  • Spärra kortet hos banken om du upptäcker uttag eller betalningar från ditt kort som du inte gjort.
  • Fråga din bank vilka tjänster de har för att handla säkert på nätet