Gör ditt hem säkrare genom att alltid låsa ytterdörren, installera en säkerhetskedja och gömma undan dina värdesaker.
Åldern kan försämra den fysiska förmågan vilket gör det svårare att kunna mäta sig rent fysiskt. Den äldre kanske inte hör eller ser lika bra och missar därför lättare ljud eller händelser som tyder på ett pågående inbrott. Ett inbrottssäkert hem är därför en viktig åtgärd för att skydda sig som äldre. Se till att alltid ha ytterdörren låst och installera gärna en säkerhetskedja som gör att dörren inte öppnas helt förrän du bestämmer det. Lämna inte värdefulla saker i hallen eller precis innanför ytterdörren eftersom det ökar risken för att tjuvar som knappt kommit in i ditt hem kan sno med sig dem utan att du märker det.
Omställningen till kredit- och kontokort, med internetbank och konton online har gått oerhört fort, och för personer som har vuxit upp med kontanter kan det vara svårare att förstå hur vi skyddar oss mot stöld och bedrägerier i vårt kontantlösa samhälle. Ett vanligt sätt att utföra brottslighet är via telefonsamtal, mejl och sms, där vi uppmanas ge ut våra personliga uppgifter till någon som påstår sig representera din bank, en myndighet eller ett legitimt företag. Med dessa uppgifter kan bedragaren sedan utföra brottsliga handlingar. Denna typ av bedrägerier kallas för phishing, eller vid sms-bedrägeri för smishing. En tumregel är att aldrig ge ut känsliga uppgifter över mejl, telefon eller andra typer av meddelanden. Om du känner dig osäker, kontakta banken, myndigheten eller företaget för att höra om de verkligen behöver de uppgifter som du blir ombedd att ge ut.
Låt inte koder ligga framme
Av samma anledningar ska du förvara dina lösenord och bankkoder så säkert och svåråtkomligt som möjligt. Att ha dem uppskrivna på en lapp som ligger intill ditt bankkort, eller på skrivbordet hemma, gör det enkelt för tjuven att få tag på kortkoden och ta ut pengar från ditt konto utifall att de har lyckats få tag på ditt bankkort.
Låt ingen okänd komma in i ditt hem så länge besöket inte har anmälts i förväg! Det kan röra sig om trevliga personer som uppger sig vara hantverkare från olika företag och måste komma in för att kontrollera elektronik, rör eller ventilation. Om du är osäker på om besöket är legitimt eller inte, kan du ringa till företaget som personen representerar och fråga om uppgifterna verkligen stämmer.
Skriv ner saker som du har upplevt som märkliga, eller saker som någon okänd har sagt på telefon. Nästa gång någonting liknande händer kan du gå tillbaka och se om det är ett återkommande fenomen. Det är dessutom bra att ha saker nedskrivet utifall att du blir utsatt för brott, för att kunna delge hela händelseförloppet, inte minst vid polisanmälan.
Samarbeta med grannar och närstående! Händer märkliga saker kring huset? Har flera av er fått oväntade besök eller konstiga samtal? Tillsammans blir vi starkare och genom att dela med sig av upplevelser av personer som har ringt på eller ringt upp oanmälda kan ni upptäcka mönster och tecken på bedrägerier eller annan brottslighet. Grannsamverkan innebär större trygghet!