Bedragare vid försäljning av varor på Blocket.
5 min lästid
Skydda dig
Kortbedrägerier – ett vanligt digitalt brott
Tro det eller ej – risken för att dina kortuppgifter redan är sparade i den så kallade mörka webben – eller ”the dark web” är faktiskt stor. I och med att vi använder våra betal- och kreditkort flitigt på internet händer det att information sparas på falska sidor, eller att seriösa betalningsförmedlare helt enkelt får sin databank hackad där en hel katalog av kortuppgifter ligger sparat. Det är som du förstår svårt att skydda sig mot kortbedrägerier på internet – men det finns saker du kan göra för att åtminstone göra det svårare för cyberbrottslingar att genomföra betalningar med ditt betal- eller kreditkort.

Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp

Det första du ska göra är att låsa ditt kort för internet- och utlandsköp. På så sätt hindrar du på ett effektivt sätt kriminella från att använda dina kortuppgifter, även där tvåfaktorsautentisering saknas. Öppna bara kortet i samband med köp och uttag.

Om du använder betaltjänster som till exempel Klarna kan du själv ställa in att alla betalningar ska bekräftas med BankID. Du kan dessutom aktivera en funktion som nekar köp från butiker som inte stödjer BankID.

Falska betalningssidor

När du surfar dig fram från erbjudande till erbjudande med länkar till diverse betalningssidor är det lätt att förlora fotfästet och tappa sitt kritiska öga till webbplatsen du befinner dig på. Det finns många falska sidor, som till och med säljer produkter som inte finns, vars enda syfte är att lura dig att skriva in dina fullständiga kortuppgifter. Vi rekommenderar dig att alltid dubbelkolla en gång innan du genomför betalningar. Genom att kopiera webbadressen och klistra in den i din sökmotor kan du söka efter information och kommentarer om hemsidan. Förhoppningsvis kommer du kanske snabbt att inse att sidan du befinner dig på är falsk.

Betalning med kort

Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp.

Säker betalning skyddar både företag och kortinnehavare

Säker betalning, eller 3D secure innebär att du som köpare måste verifiera ditt köp med en sms-kod eller BankID. Du bör endast genomföra köp på sidor som erbjuder denna lösning eftersom det är en god indikation på att sidan är seriös. Företag som säljer produkter eller tjänster utan säker betalning kan själva bli återbetalningsskyldiga vid bedrägerier, det vill säga om köparen använder någon annans kort. Falska sidor vars syfte är att spara dina kortuppgifter erbjuder inte säker betalning men kan mycket väl få dig att tro detta genom en proffsig imitation av en seriös e-handelssida.

Lämna inte ut dina kortuppgifter

Håll hårt i kortet! Både bokstavligt talat men också bildligt – speciellt när det kommer till internet. Nätfiskandet, som kallas för phishing, pågår ständigt och flera av dessa lurendrejare är skickliga och svåra att upptäcka. De kan skicka mejl från din bank eller en myndighet, med information om att du måste lämna ut dina personliga uppgifter, som kan inkludera kortuppgifter, via en bilaga eller länk, för att ditt konto är i fara eller för att du ska få ta emot pengar. Dessa e-postmeddelanden kan se äkta ut men i princip alltid är det bedragare som spelar ut sina kort. Likaså kan du få samtal från samma avsändare som påstår att behöver vidta åtgärder som innefattar att lämna ut privata uppgifter, inklusive kortuppgifter. Du kan utgå från att ingen seriös bank, myndighet eller företag skulle få för sig att be sina kunder och användare om att lämna ut dessa uppgifter, varken på telefon eller i mail. Ett annat sätt att få tag på dina kortuppgifter är att skicka ett sms om att du har vunnit pengar eller kan hämta ut ett paket från posten – om du ger ut dina personliga uppgifter, som kan inkludera kortuppgifterna. Denna typ av bedrägeri kallas för smishing.

Att tänka på efter ett kortbedrägeri

  • Spärra kortet hos din bank omgående om du upptäcker att det används av någon annan.
  • Polisanmäl och bestrid eventuella fakturor och uttag skriftligt hos din bank.

Är du säker?

  • Lås alltid ditt kort för internet- och utlandsköp.
  • Dubbelkolla alltid sidan du handlar från genom en sökning på webbadressen!
  • Försäkra dig om att företaget erbjuder säker betalning, exempelvis 3D secure.
  • Skaffa ett separat kort för internetköp.
  • Lämna ALDRIG ut dina kortuppgifter till någon du inte känner, oavsett avsändare.

Berätta för dina vänner innan de blir lurade:

Var den här sidan till hjälp för dig?

Nej, inte alls
Ja, mycket