Varning för försök till nätfiske på Messenger.

Bedragare på Instagram

Var uppmärksam på Instagram – du kan utsättas för bedrägeri och ditt konto kan kapas.

Instagram är ett av de populäraste sociala medierna. Här beskriver vi de vanligaste bedrägerierna på Instagram.

Falska varumärkeskonton på Instagram

Falska konton för kända märken

Så här kan det gå till: Ett Instagramkonto från ett känt varumärke kopieras av bedragare. Genom kontot skapar bedragaren falska erbjudanden, annonser och tävlingar för att få dig att klicka dig vidare till en falsk webbplats. Kontot kan se äkta ut och det brukar se ut som att det har massor av följare. Varorna som säljs har bra priser, men de är antingen piratkopior eller så levereras de inte alls till köparen. Det är också vanligt att sådana här konton erbjuder saker gratis, till exempel produkter eller resor. För att få dem ska du gå in på en webbplats och anmäla dig. Det som egentligen händer när du anmäler dig är att dina privata uppgifter stjäls. Du får aldrig någon produkt eller vinst.

Bedragare på Instagram

Bedragare kan låtsas vara från Instagram

Bedragare luras ofta genom att skicka mejl som ser ut att komma från Instagram. I mejlet står det att du ska verifiera ditt konto på Instagram på grund av att de sett misstänkt aktivitet på ditt konto eller som en rutinkontroll. Bedragaren vill få dig att verifiera din mejladress och ditt lösenord på en falsk webbplats. På detta sätt stjäl bedragarna dina privata uppgifter och kapar ditt konto. Lämna aldrig ut dina uppgifter via osäkra länkar och webbsidor.

Falska investeringar på Instagram

Bedragare kan locka med bra investeringar

Det är vanligt att bedragare lockar med fantastiska erbjudanden och löften om bra investeringar. Det kallas investeringsbedrägerier. Bedragarna kan lova en säker investering, att du ska betala en viss summa och få en stor vinst. Bedragarna kan locka med att du ska bli rik snabbt. Men det är falska löften. Bedragarna försvinner så fort du har betalat in pengarna.

Falska jobbannonser

Falska jobbannonser

Falska jobbannonser är också ett vanligt sätt för bedragare att få tag på privata uppgifter eller pengar. Klicka inte på en jobbannons som låter för bra för att vara sann, eller om det står att du ska betala något. Var uppmärksam var du hamnar när du klickar på en jobbannons, till exempel om webbsidan inte verkar passa ihop med annonsen. Eller om webbsidan frågar efter känslig information (exempel Bank-id) men inte använder säker surfning, alltså om det inte står https i webbläsaren. Då är det troligtvis ett bedrägeri.

Romansbedrägerier är vanligt på Instagram

Romansbedrägerier

Genom romansbedrägerier blir personer lurade på både pengar och kärlek. Det kan skapa stort psykiskt lidande. Det finns många romansbedragare på Instagram. Det kan börja med att du blir kontaktad av en person som skriver att hen är läkare, militär, brandman eller har något annat yrke som skapar förtroende. Bedragaren är väldigt charmig och får dig att känna dig utvald. Hen ger dig mycket kärlek. Dessa bedragare är tålmodiga. De kan ha kontakt med personer i många veckor, månader eller år. När bedragaren har fått ditt förtroende ber hen om pengar på något sätt. Det kan vara pengar till en biljett för att åka och träffa dig, eller så kan något oväntat ha hänt som bedragaren behöver pengar till. Bedragaren lovar alltid att hen ska betala tillbaka pengarna när ni träffas eller genom en överföring dagen efter. När du väl har fört över pengarna försvinner bedragaren och går inte att få kontakt med längre. Betala aldrig pengar till personer du aldrig har träffat eller känner väl, oavsett vad personen säger att hen ska använda pengarna till.

Tips för att undvika att bli lurad

  • Betala aldrig ut pengar till någon du inte har träffat eller känner väl.
  • Betala aldrig ut pengar till någon som erbjuder exempelvis ett bra lån eller en vinst i en tävling.
  • Betala aldrig ut pengar till någon för att söka ett jobb i en jobbannons.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter till personer som skriver att de är från Instagrams ”säkerhetsavdelning” – varken din mejl, ditt användarnamn eller dina inloggningsuppgifter.
  • Var försiktig med personer som vill börja ha kontakt på en annan plattform än Instagram, till exempel via mejl.
  • Var försiktig med personer som säger att de är en vän eller släkting och som ber om pengar.
  • Var alltid försiktig med att klicka på länkar du får, oavsett vem de kommer ifrån.
  • Var försiktig med inlägg eller meddelanden som har dålig stavning eller grammatik.

Läs mer på Instagrams säkerhetsavsnitt här i länken:

https://www.facebook.com/help/instagram/165828726894770/?helpref=hc_fnav&bc[0]=Hj%C3%A4lp%20om%20Instagram&bc[1]=Sekretess-%20och%20s%C3%A4kerhetscenter&bc[2]=Anm%C3%A4l%20n%C3%A5got